Nieuws uit de binnenstad
Tony weggemans nieuwe voorzitter bewonersplatform binnenstad west

Tony Weggemans nieuwe voorzitter Bewonersplatform Binnenstad-West

“Ik kom oorspronkelijk uit het noorden van Nederland en kwam in 1980 naar Tilburg voor een baan aan de universiteit. Ik woonde vanaf 1986 tien jaar in de binnenstad, daarna vijftien jaar in de Reit en kwam in 2011 weer terug naar het centrum van Tilburg. In verband met mijn werk als organisatieadviseur reis ik veel en dan is een woning vlak bij het station natuurlijk een groot voordeel. Daarnaast is Tilburg een stad met veel natuur rondom de stad; daar is het prachtig wandelen en mountainbiken (mijn favoriete hobby).
En natuurlijk heeft Tilburg een karakteristiek centrum. Daarvan is het westelijke deel – het Dwaalgebied – een fantastische plek om te wonen: levendig, gevarieerd en gezellig. En met een boeiende geschiedenis waarin de textielindustrie een grote rol heeft gespeeld. En dat alles op een steenworp afstand van ons huis!
Ik woon in de Stationsstraat in een statig herenhuis en heb daar ook mijn werkplek. Tot 1960 was ons pand een zusterhuis van de Juliaantjes (nonnen die in de gezinszorg werkten). Sporen daarvan zijn hier en daar in het huis nog te vinden. Aan de voorkant staat ons huis aan een drukke en anonieme straat, aan de achterkant ligt het Harmoniepark en is het soms net een dorp.

Ik ben een regelmatige deelnemer aan het Bewonersplatform en heb van 2017-2020 actief meegedaan aan het overleg (via de Dwaalgroep) met de gemeente over het autoluw maken van de Nieuwlandstraat. In dat overleg zijn ook allerlei andere thema’s, die voor het Dwaalgebied van belang zijn, aan de orde gekomen. Zoals het horecabeleid (’s nachts graag rustig), het verkeersbeleid (minder doorgaand verkeer) en het woonbeleid (niet nog meer kleine studio’s).

De belangen van bewoners dreigen in de drukte van alle ontwikkelingen in de binnenstad wel eens ondergesneeuwd te raken. Daarom is het van belang dat bewoners vroegtijdig bij beleidsontwikkelingen betrokken worden. Van de bewoners vraagt dat alertheid en een actieve inzet. Het Bewonersplatform is daarvoor een belangrijk vertrekpunt. Van daaruit kunnen binnenstadsbewoners op een constructieve wijze met de gemeente samenwerken aan een nog beter leefklimaat in het centrum van Tilburg. Als voorzitter van het Bewonersplat¬form Binnenstad West wil ik daar graag mijn steentje aan bijdragen.”